ads slot

Latest Posts:

Merseyside Derbisi


Merseyside Derbisi, Liverpool ile Everton arasındaki maça verilen ad; Kızıllarla, Mavilerin kapışması. Mersey nehrinin doğusundaki Liverpool kentinin takımları şehri de ikiye bölmüş durumda. Liverpool, İngiltere'nin en üst ligine en çok şampiyon veren şehir. The Beatles'ın, Anathema'nın, Elvis Costello'nun, liman işçilerinin şehri Liverpool, ülkede en çok müzenin bulunduğu yer de aynı zamanda.

70'li yıllara kadar Liverpool kentinin en başarılı takımı Everton'dı. Ne de olsa Everton, Premier Lig'in kurucu 12 üyesinden birisiydi. Liverpool ise 70'ler ve 80'ler boyunca Bill Shankly ve Bob Paisley ile sportif başarı olarak rakibine açık ara fark atmasına rağmen, takım tutma eylemi babadan oğula geçen bir şey de olduğundan taraftar sayısında çok büyük bir üstünlük elde edemedi. Liverpool yıllardır lig şampiyonu olamamasına rağmen, en çok şampiyon olan takım istatistiğinde Manchester United ile zirvede. Ayrıca hâlen İngiltere'nin en çok kupa kazanan takımı.

70'li yıllara kadar en başarılı Liverpool takımı Everton demiştik. O yüzden yaş seviyesi yükseldikçe Liverpool kenti sakinleri arasında Everton'lı sayısı bir hayli artıyor. Ama 40 yaş ve altında Liverpool üstün. Aynı aile içinde hem Kızılları, hem de Mavileri destekleyen taraftarlar olduğu için derbinin adı Britanya'da "Friendly Derby" yani Dostluk Derbisi'ne çıkmış durumda. Hatta ikisi de bizim evlâdımız diye düşünen bir grup futbolsever de var. Arada sırada atışmalar olsa da iki kulübün taraftarları birbirinden nefret etmiyor. Bill Shankly "Benim zamanımda Merseyside'da iki iyi takım vardı. Liverpool ve Liverpool Rezerv Takımı" dediğinde bile bu durum bozulmadı. Liverpool'un şimdiden efsane olan kaptanı Steven Gerrard'ın Everton formalı fotoğrafı ortaya çıkınca da ve hatta üzücü iki takım arasındaki maçta gerçekleşen Hillsborough faciasına rağmen... Liverpool ve Everton taraftarları hâlâ aynı tribünde oturabiliyor.

Taraflar arasında gerçekten hiç ayırt edici bir mesele yok. Ne din, ne politika, ne mezhep, ne etnik kimlik, ne de sosyal statü onları ayırabilmiş. Liverpool FC taraftarları arasında protestanların, Everton taraftarları arasında ise katoliklerin daha fazla olduğu söylense de Merseyside halkı Glasgow halkının aksine bunların kendilerini ayırmasına izin vermeyecek toplu bilince sahip.

Biraz da "en"lere bakalım; Ian Rush Liverpool adına en çok gol kaydeden oyuncu. Everton ağlarını tam 25 kere havalandırmış. 30'lı Yılların Altın 11'ine aldığımız efsane oyuncu Dixie Dean ise Everton adında 19 gol kaydetmiş Kızıllara karşı. 34-35 sezonunda Liverpool 6-0 kazanarak, en büyük farkı elde etmiş. Everton'un efsane Galli kalecisi Southall 41, Liverpool'dan Rush ise 36 kez bu derbinin heyecanını yaşama onuruna nail olmuşlar.

İki takımla da derbi heyecanı yaşayan tanıdık isimler ise; Nick Barmby, Dave Hickson, Peter Beardsley, Alan Harper, David Johnson, Sander Westerveld, Don Hutchinson ve Abel Xavier. Galatasaray'da da oynayan Abel Xavier, bir sezon içinde iki takımla bu derbiyi yaşayan tek oyuncu. Saydıklarımızdan Peter Beardsley ve David Johnson iki takımın da ağlarını havalandırmış oyuncular.

Tüm bunların ışığında keyifli ve dostça bir derbi vaat eder her zaman Liverpool ve Everton. Uzun zamandır yakınırız "eskiden tribünlerde Galatsaraylı ile Fenerbahçeli, Beşiktaşlı yan yana otururdu. Nerede o günler" diye. Çok mu geç kaldık? Bakacak bir yer var en azından. Gözlerinizi Merseyside'a çevirmeniz yeterli.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder