ads slot

Latest Posts:

İngiltere: 2 - Dünya Karması: 1 / 23 Ekim 1963

İngiltere Futbol  Federasyonunun 100. Kuruluş Yıldönümü Şerefine Özel Maç

Az önce 1963 yılında İngiltere ile Dünya Karması arasında, İngiliz Futbol Federasyonunun kuruluşunun 100. yılı onuruna düzenlenen maçı 90 dakika izleme şansı buldum. Bu gerçekten de güzel bir tecrübeydi. Daha önce hiç izlemediğim birçok oyuncuyu görme fırsatı benim için paha biçilmezdi. Bugüne kadar hep özetlerden izlediğim, ama artık internetin daha etkin kullanılması sebebiyle 90 dakika maçlarına da ulaştığım yıldızlar vardı ama bazılarını hiç görmemiştim.

Takımlar şu ilk 11'lerle sahadaydılar;
Dünya Karması: Yashin, Djalma Santos, Schnellinger, Pluskal, Masopust, Popuhlar, Raymond Kopa, Francisco Gento, Law, Di Stefano, Eusebio.
İngiltere: Banks, Armfield, Wilson, Milne, Norman, Moore, Paine, Greaves, Eastham, Bobby Charlton, Smith.

Özellikle dikkatimi çeken takımların, hafta sonundaki derbiden daha modern oynamalarıydı. Sahada yer yer pres, yer yer de sert müdaheleler vardı. Özellikle de tempolu oyun vardı.

İlk yarıya Dünya Karması hızlı başladı ve güzel oyun ortaya koydu. Tabi hepsi kaliteli oyuncular ama ilk defa bir arada oynuyorlar. Defansta Schnellinger müthiş bir oyun ortaya koydu ve takımın rahat hücum yapmasını sağladı. Popuhlar ve Pluskal vasattılar. Masopust ise ilginç bir oyuncu olarak göründü gözüme. Çek yıldız milli takımında oynadığı gibi oynayamadı fakat teknik olarak çok iyiydi. Hızlı ve birden fırlıyor zıpkın gibi. O gün zıpkınlar Moore duvarına çarptı genelde ama yine de Masopust'u daha fazla izleme isteği uyandı içimde. Law ileri geri oynadı ve başarılıydı ama Di Stefano hiç şüphesiz takımın yıldızıydı. Ceza yayı üzerine kadar gelip Yashin'den top alarak o topları forvete kadar taşıdı. Kusursuz bir teknik ve yaşına göre oldukça iyi bir atletik yapı. Kaldı ki bu maç oynadığında tam 38 yaşındaymış, 39'a da 2 ay varmış. Sahadaki tüm oyunculardan daha aktifti efsane. Eusebio ise santrafor oynadı ve bana Makukula'yı anımsattı ve google'da aratınca gençliğinde Makukula'dan Yeni Eusebio olmasının beklendiğini gördüm. Kuvvetli, diri ve sert vuruyor Eusebio.

İngiliz milli takımında ise şüphesiz dikkatle izlediğim oyuncular Bobby Charlton ve Gordon Milne'di. Bobby Charlton, İngiltere adına Di Stefano'nun oynadığı futbolun benzerini oynadı. Şutları etkiliydi. Bizim Gordon Milne ise sağ haf oynuyor ama sıkça hücuma çıktı. Ayağı yumuşak, çok mücadele etmese de, belli bir tempoya ayak uyduruyor. İyi falsolu pasları var. Takımın diğer oyuncularından Greaves'i ilk defa 90 dakika izledim ve beğendim. Sağa deplase oluyor, içeri sokuluyor, zaten gollerden birini de o attı. Defansın bel kemiği Bobby Moore ise iye başarılıydı. Tam bir profesyonel.

İkinci yarı oyuna Lev Yashin'in yerine giren Yugoslav kaleci Soskic'in inanılmaz kurtarışları oldu. İkinci yarı dört değişiklik yaptı Dünya Karması. Masopust'un yerine İskoç Jimmy Baxter girdi ve daha etkili oynadı. Eusebio yerine bambaşka bir santrafor tipi olan Batı Alman Seeler girdi ama çok daha etkisizdi. İngiltere defansının daha rahat oynamasını sağladı. Djalma Santos'un yerine giren Şilili Eyzaguirre daha güvenilirdi. Kopa'nın yerine ise Macarların yıldızı Puskaş girdi ve böylece Puskaş-Di Stefano tekrar bir aradaydı. Buna karşın İngiltere daha iyi oynadı. Bobby Charlton ve Greaves'in ataklarıyla 65'inci dakikada Paine'in golü geldi. Golden sonra oyuna denge geldi. 80'inci dakikada Puskaş'ın müthiş pasıyla hareketlenen Law defansın arkasına sarktı ve yerden düz bir vuruşla golünü attı. Sonraki on dakika içinde İngiltere'nin iki topu direkten döndü ve 85'inci dakikada Charlton'ın üç kişiyi geçip vurduğu şutu kaleci Soskic iyi çelemedi ve topu önünde bulan Greaves'in yakından vurdu ve golü attı. Güzel bir maç oldu. Her dakikasında aksiyon ve pozitif futbol vardı. Di Stefano, Puskaş, Bobby Charlton, Jimmy Greaves maçın yıldızları olarak aklımda kaldılar.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İngiltere 2 - Dünya Karması: 1
Goller: Terry Paine (dk.65), Dennis Law (dk.80), Jimmy Greaves (dk. 85)
Stad: Wembley Stadı
Seyirci Sayısı: 100,000
Hakem:Robert H. Davidson

İkinci yarı oyuna giren oyuncular (*) işareti ile belirtilmiştir. 

İngiltere:
Banks (8): Oturaklı nerede ne yapacağını çok iyi bilen kaleci. Bir tane bile hata yapmadı. Dahası geri paslarını hızla takım arkadaşlarına atarak tempo dikte etmesi iyiydi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wilson (7): Müdaheleleri yerindeydi, belirgin bir hata yapmadı.
Armfield: (7): Hatasız ve gösterişsizdi.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bobby Morre (8): Takımın defansif oyunu için daha fazla yapabileceği bir şey yoktu. Özellikle ilk yarıda Masopust gibi etkili bir oyuncuyu iyi durdurdu. Hem de sertliğe başvurmadan.
Gordon Milne: (7): Beşiktaş'tan tanıdığım Milne, oyunculuğunda iyi paslar atan bir sağ hafmış bunu öğrendik bugün. Fiziksel mücadeleye fazla girmiyor ama belli bir temposu var.
Norman: (6): Haflar arasında en etkisiz olandı. Sıklıkla yerini kaybetti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Paine (7): Sol açıkta başladı ama daha sonra gezgin bir görüntü verdi. İçe kat ederek defansı zorladı.
Greaves (8): Maçın iyi adamlarından biriydi. Sağdan getirdiği toplar ve şık çalımlarıyla çok başarılıydı. Golünü de attı.
Eastham (6): Uzun süre ortada görünmedi ve ikinci yarının ortalarına kadar pasifti.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bobby Charlton (9): İngiliz takımları forvet arkasıyla oynamazlar, oyunu geriden kurarlar ama Bobby için bu kural bozulmuş. Gayet önde oyun kuruyor ama ceza sahası üzerinden top aldığına şahit olduk.
Smith: (6): Maçın etkisizlerindendi.
Antenör:
Alf Ramsey (7): Yeni göreve gelen Ramsey, gösteri maçı olmasına rağmen takımını kazanmaya oynatmasıyla artıyı hanesine yazdırmış ve Bobby Charlton'ı kullanışı iyi kararlardı.


*********************************************************************************

Dünya Karması:
Yashin (8): Maç boyunca gayet iyiydi ve özellikle ilk yarıda iyi kurtarışlar yaptı. Göze hoş gelen stili ile alkış topladı.
*Soskic: (8): İkinci goldeki hatasına rağmen birçok top kurtardı. Çevik bir görüntü verdi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Djalma Santos: (6) Kıvrak fiziğiyle alışılageldik defans oyuncularından farklı bir profili vardı ama yaptığı birkaç hatayla güven vermedi.
Schellinger: (8): Batı Alman oyuncu her müdehalesinde başarılıydı ve takımın daha fazla gol yememesinde en büyük etkendi.
*Ezaguirre: (7): Fazla bir özelliği olduğunu göremedim ama Djalma Santos'tan daha güven vericiydi.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pluskal: (6) Basit tek pas oyunu oynadı ve kendini fazla göstermedi.
Popluhar: (6) Sol hafta defansif olarak pasif kaldı, ofansif olarak yeterince iyi değildi.
Masopust: (7): Diğer iki hafa göre daha çok sorumluluk aldı, iyi bir oyuncu olduğunu gösteren hareketleri vardı ama devamlılık sağlayamadı.
*Jimmy Baxter (8): İskoçların yıldızı gayet aktif ve çalışkandı. İstediği pasları attı, istediği gibi top aldı. Masopust'tan daha etkili oldu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kopa: (7) Sağ açıkta iyi bir performans ortaya koydu. Verkaçları ve sürati ile etkili oldu.
Gento (6): Üstün bir tekniği olduğunu sık sık gösterse de, fazla ileri doğru oynamadı ve top kaptırdı.
Law: (8): Tüm orta sahayı kat etti, merkezde oynamasına rağmen zaman zaman kanatlara deplase oldu, zaman zaman ise geriden top aldı. Hızlı stili ile dikkat çekti.
*Puskaş (7): 36 yaşında ve fazla kiloluydu. Ama buna karşın bileklerine çok hakimdi ve güzel paslar attı. 10 sene öncesini izlemek lâzım Puskaş'ın.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Di Stefano (9): Sahanın yıldızıydı. Her yerdeydi kısaca. Kaleciden topu aldı, forvete kadar taşıdı zaman zaman. Top kontrolü çok ileri düzeyde ve şık, ünlü şutlarından fazla göremedik ama attığı güzel pasları gördük.
Eusebio: (7): Rakip defansın oyuna katkısının minimuma indirdi ve üstün fiziğinin etkisiyle rakibi çok rahatsız etti. Sert şutları ile Banks'ı zorladı. Kopa ile iyi verkaçlar yaptı.
*Uwe Seeler (5): Kısa boyununda etkisiyle Eusebio ile boğuşmaya alışkın defansa yem oldu. Fazla top alamadı, aldığı topları da iyi kullanamadı.

Antrenör: 
Fernando Riera (7) Bir gösteri maçıydı ve buna rağmen Şilili teknik adamın takıma ettiği müdehaleler doğruydu.

Kırmızı Kart: Yok.
Sarı Kart: Yok.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder