ads slot

Latest Posts:

Müthiş Eşleşme: Maradona, Gentile'ye Karşı

Dünya Kupası'nın en unutulmaz ikili oyunlarından birisi 1982'de ikinci turda, Arjantin-İtalya maçında yaşanmıştı. İlk turda Belçika'nın arkasından gruptan ikinci çıkan son şampiyon Arjantin aslında belki de son şampiyon kadrodan daha iyi bir ilk 11'e sahipti kağıt üzerinde. Pasarella, Kempes, Gallego, Ardiles ve Olguin gibi yıldızlara bir de, çok genç olduğu dolayısıyla geçen kupanın kadrosuna alınmayan Maradona eklenmişti. Barcelonalı yıldız turnuvanın da yıldız adaylarından gösteriliyordu. Zira iyi performansıyla takımına çok yardımcı olmuştu ilk turda. İkinci tur yine gruplar halinde oynanıyordu ve Arjantin'in ilk maçı İtalya'yladı...

Katenaçyo'yu daha da abartan İtalyan antrenör Enzo Bearzot defansif ağırlıklı bir takım çıkarıyordu her zaman. Bu maçta da Juventus'lu Claudio Gentile'ye bir görevi vermişti: "Maradona'yı durdur, dibinden ayrılma."

Gentile ile yapılan bir röportajı izlemiştim. Şöyle diyordu: "İki gün önceden Maradona'nın kasetlerini izlemeye başlamıştım. Şunu fark ettim, ayağına topu aldığında ölümcül oluyordu ama top ayağında değilken çok da fazla top istemeye çıkmıyordu. Maradona'yı durdurmak istiyorsanız, topu ayağına vermemeliydiniz."

Maç boyunca Maradona'nın dibinden ayrılmadı Gentile. Genç yıldız önceki maçlardaki gibi etkin olmayı bırakın, Gentile'nin tatlı-sert ve zaman zaman da sert defans anlayışı yüzünden sürekli kendini yerde buldu. Sıkça da yüzüne gelen darbeler yüzünden suratını elleriyle kapıyordu. Seyrek olarak da kendini yere atıyordu, ama hakem vermiyordu 10. dakikada sarı kart yiyen Gentile'ye ikinci kartı. Maradona sadece bir kez fririkle etkili oldu. Topu direkten döndü. Gentile sert oyununa devam etti. Sonunda Maradona da isyan etti! İtirazları yüzünden sarı kart gördü, yapabildiği de sadece isyan etmek oldu. Maçı 2-1 aldı İtalya. Arjantin adına Pasarella'nın müthiş frikiği yeterli olmamıştı. Maçtan sonra Maradona için "Futbol balerinlerin oyunu değil" diyordu Libya asıllı İtalyan Gentile. Yanıldığını kendisi de anlayacaktı daha sonra.

Çeyrek finalde Zico'yu, yarı finalde Boniek'i, finalde ise Littbarski'yi çıldırttı ve kupayı kaldıran İtalyan takımının en önemli üç oyuncusundan birisi oldu. İşin garibi sert bir oyuncu olarak bilinen Gentile, sadece bir kez kırmızı kart yemiş hayatında, o bir topu elle kestiği için...
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder