ads slot

Latest Posts:

"Basit oynuyor" dendi Şampiyonlar Ligi'ni aldı: Ronny Johnsen

İki farklı yorum: "Basit ve zeki oyuncu, iyi tek pas yapıyor."
"İki adımdan pas vermekten başka bir şey yapmıyor. Ben de oynarım öyle."
Norveçli stoper geldiğinde spor yorumcularımız, onu şöyle tanımlıyordu ilk maçından sonra; "Basit oynuyor. Zeki bir oyuncu. Tek pas yapıyor." O gün bu sözlerle onu övenler, tam da bu övgülerde bahsedilen özelliklerin, daha sonra bir yergi olarak kullanılacağını bilebilirler miydi acaba?

1,88'lik Ronny Johnsen kariyerine tipik bir pivot santrafor olarak başlamış aslında. Norveç İkinci Lig takımı Eik'te çıktığı 98 maçta attığı 24 gol hiç de fena bir istatistik değil. Bu dönemdeki hocası Nils Johan Semb, futbol hayatı üzerinde en büyük etkiye sahip olan kişi. Norveçli teknik adam, önce milli takım hocası Egil Olsen'le konuşup milli takımda oynamasına vesile olduktan sonra, Lyn'e geçtiğinde de Johnsen'i nihai pozisyonu olan stopere çeken kişi de aynı zamanda.

1998 ve 2003 yıllarında Norveç Milli Takımı'nı da çalıştıran Semb, defansif stili ve uzun toplarla aradığı atak şanslarıyla ünlü bir hocaydı. Johnsen'in uzun pas atabilme yeteneğiydi onu etkileyen. Fakat Johnsen direnerek tekrar santrafora geçiyordu Lyn'deki o sezonda. Ne var ki, sadece 7 gol atmıştı ve asıl stoperdeki oyunuyla dikkat çekmişti. Lilleström da onu aldığında çok yönlü bir oyuncu aldığını düşündü. Fakat artık sürekli stoper oynuyordu ve Johnsen'in kariyeri de değişiyordu böylece... Santraforluktan stoperliğe...


"BUNDAN BANK ASYA'DA 20 TANE VAR"
Beşiktaş'ın onu görmesi de bu döneme rastlıyor. Alex Ferguson kendisini istemesine rağmen Johnsen, Beşiktaş'ın yolu tutuyor. Bizim Beşiktaş'ta izlediğimiz Johnsen, eski bir santrafor olmasının da verdiği getiriyle düzgün bir ayağa sahipti. Gerektiğinde uzun paslar çıkabiliyordu ama oyun sıkışık olduğunda topu kapıyor ve genellikle basit paslarla tehlike bölgesinden uzaklaştırıyordu. Topu oyuna sokma konusunda sıkıntısı hiç yoktu, defanstan çıkarken pas hatası yaptığı görülmemişti. Özellikle pozisyon alma konusunda dehâydı.

Beşiktaş'a transfer olduğunda Kuntz ve Aumann kadroya yeni katılmıştı, takımın başında da Daum vardı. Hatırlıyorum da Beşiktaş efsanesi Sanlı Sarıalioğlu, bir televizyon programında "Bunun gibi ben de oynarım bu yaşımda" demişti, "İki adım yana pas atıyor sadece." Gün geçtikçe zeki ve basit oynuyor diye övülen Johnsen, "Bir çalım atamıyor", "İki adıma pas atıyor sadece" ve "dümdüz adam bu" sözleriyle yerilmeye başlamıştı. O sezon 3+1 kuralı sayesinde bazı maçlarda yedek kaldı, bazı maçlardaysa sakatlıuğı yüzünden oynamadı Johnsen.




UNITED İLE ŞAMPİYONLAR ŞAMPİYONU OLDU
Ertesi sezon takımın başına gelen Rasim Kara'ysa biletini kesmişti. Geçtiğimiz sezonda iki üç kere sakatlanması da korkutmuştu Beşiktaş yönetimini. Bu arada kapıyı çalan Manchester United 2,6 milyon marka transfer etti Norveçli yıldızı. Beşiktaş 600 bin mark kâr etti. Johnsen ise, Premier Lig'in o dönemdeki en iyi takımına geçti.

Manchester United'ta yedi sezon forma giydi Ronny Johnsen. Dört şampiyonluk elde etti. Her zaman as değildi ama defansın ilk yedeğiydi, bazen de önlibero olarak oynuyordu. 1999'teki Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Juventus'a karşı orta sahada da forma giyerek büyük beğeni topladı. Finalde de Jaap Stam'ın yanında oynadı ve kupayı kazanan takıma büyük katkıda bulundu. Kupa Johnsen'in ellerindeyken eski Beşiktaşlı yöneticiler ve onu hunharca eleştirenler ne düşünüyordu bilinmez.



39 YAŞINA KADAR OYNADI
Birçok maçta kaptan olarak sahada yer aladığı Manchester United'la olan kontratı bitince Aston Villa'ya geçti Johnsen. 33 yaşındaydı, iki sezonda 49 maça çıktı, ardından Newcastle'a geçti. Siyah-beyazlılarda sakatlık yüzünden sadece 3 maçta forma giyebildi. Herkes futbolu bırakacağını düşünürken Valerenga'ya döndü ve 3 sezon da orada oynadı. Futbolu bıraktığında yıl 2008'ti ve 39 yaşındaydı.

Kariyerinde 62 milli maç var Johnsen'in. 90'lar ve 2000'ler boyunca Norveç Milli Takımı'nın değimez stoperiydi. Aynı Tugay örneğinde olduğu gibi, ülkemizde kıymeti bilinmeyen iyi bir oyuncunun, gerçek kıymetini bizimkinden daha iyi bir ligde bulduğu gerçeği; bize anlayışımızı gram sorgulatmadı tabii ki.
Doğum tarihi: 10 Haziran 1969
Ülke: Norveç (62 milli maç, 3 gol)
Pozisyon: Stoper, önlibero
Öne çıkan özellikler: Sadelik, pozisyon alma, oyun zekâsı, tek pas tercihi.
Boy: 1.88 cm
Oynadığı takımlar: Eik (87-91), Lyn (92-93), Lilleström (94-95)
Beşiktaş (95-96), Manchester United (96-2002), Aston Villa (2002-04)
Newcastle (2004-05), Valerenga (2005-08), Norveç Milli Takımı (91-2007)
Goller: 384 maç, 50 gol
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder