ads slot

Latest Posts:

İspanya 1964



Kaleciler:
Jose Angel Iribar, Pepin,
Jose Vicente Train.


Defans:
Adelardo Rodriguez, Isacio Calleja,
Luis Maria Echeberria, Ferran Olivella,
Feliciano Rivilla, Severino Reija.

Orta Saha:
Luis Del Sol, Joseph Fuste,
Felix Ruiz, Ignacio Zoco.


Forvet:
Amaro Amancio, Enrique Collar,
Vicente Guillot, Luis Suarez,
Carlos Lapetra, Marcelino Martinez,
Jesus Maria Pereda.



Teknik Direktör: Jose Villalonga





İspanya'nın Uluslararası Alandaki İlk Kupası
2000'lerde İspanya fırtınasını yaşıyan bir nesiliz. 2000'ler öncesinde ise sürekli iyi oynamasına rağmen kulüp takımlarının başarısını bir türlü yakalayamayan bir İspanya milli takımı vardı. Bunun tek istisnası da 1964 Avrupa Futbol Şampiyonası. İspanya'nın 2000'li yılların ikinci yarısına kadar kazandıkları tek kupa...

İspanya'da Real Madrid fırtanısının estiği yıllardı. 55 ile 60 yılları arasında tam beş kere üst üste Şampiyon Kulüpler Kupası'nı alan Real Madrid, İspanya milli takımına da ivme kazandırıyordu. 1960 yılındaki Avrupa Şampiyonası'nda Sovyetler Birliği'ne gitmeyi reddettikleri için diskalifiye olmuşlardı çeyrek finalde. 1964 onlar için ikinci bir şanstı. Real Madrid'in ivmesi de düşmüştü ama yine de dünyanın en iyi takımlarından biri sayılıyordu İspanya.

Ön elemede Romanya'yı elemeyi başardıktan sonra ilk turda 1-0 ve 1-1'lik sonuçlarla Kuzey İrlanda'yı zar zor geçtiler. Çeyrek finalde ise karşılarında Serbest İrlanda vardı. 5-1 ve 2-0'lık galibiyetler kolayca elde edildi. Yarı finalde uzatmalarda dönemin güçlü takımı Macaristan'ı 2-1 ile geçtiler ve finalde kaderin cilvesi, Sovyetler Birliği ile karşılaştılar. Bu arada Sovyetler yarı finalde Danimarka'yı 3-0 gibi net bir skorla geçmişlerdi.

Final maçı Santiago Barnebeu'da yapıldı. İspanyollar WM ile sahaya dizilirken, Sovyetler 4-4-2 ile sahaya çıkmıştı. Kalede Lev Yaşin'e, ileri de ise Valentin Ivanov'a güveniyorlardı. Maç çok hızlı başladı ve 6. ve 8. dakikalarda iki gol oldu. Önce İspanya Pereda ile öne geçti, sonra Sovyetler Khusainov beraberliği yakaladı. Ortada geçen ve İspanya'nın iyi oynadığı finalin 84. dakikasında ortaya çıkan Marcelino kupayı İspanyollara getiren golü attı ve İspanya belki de 1960 Kupası'nda futbola politika karıştırmamış olsaydı, üst üste ikinci kupasını almış olacaktı...

Taktik: İspanya milli takımı Real'in başarıyla şekillendirdiği İspanya Ligi'nde kabul gören sistem WM ile diziliyordu. Kaleci İribar'dı. Rivella ve Calleja'nın iki stoper olduğu sistemde, haflar Zoco, Fuste ve Olivella'ydı. Hücum hattında ise Luis Suarez ve Lapetra takımın ataklarını şekillendiren sol ve sağ içlerdi. Özellikle Inter ile büyük başarılar kazanan Luis Suarez takımın en önemli oyuncularından birisiydi. Turnuvayı 5 golle tamamlayan Amancio ise sağ açıkta inanılmaz etkin bir oyun sergiliyordu. Real Madrid'li oyuncuya eşlik eden Barcelonalı Pereda ise sol açıkta etkin bir oyun sergiliyordu. Santrafor ise finalde galibiyet golünü atan Real Zaragoza'lı Marcelino'ydu.

Günün futbol şartlarına göre atak futbol oynayan bir İspanya'ydı bu. özellikle kanatlarda etkili adamları bulunan İspanya bugünkü gibi topu ayağında tutmayı bir üstünlük sayan ve pozitif katkı yapmaya çalışan bir takımdı. Teknik direktör Villalonga'nın dört finale kadar Gento, Zaballa, Macri ve Veloso gibi isimleri de kullandığını, ama turnuvanın finallerine (o zamanlar dörtlü finaller sadece tek bir ülkede yapılırken, yarı final öncesi maçlar ön elemelerdeki gibi iki ayaklı ev sahibi-deplasman sistemiyle yürütülüyordu) daha genç bir kadroyla gittiğini belirtmek lâzım.

Villalonga hem Real Madrid'te, hem de Atletico Madrid'te Avrupa Kupası kazanmış (Real ile Şampiyon Kulüpler, Atletico ile Kupa Galipleri) ligde de sayısız kupalar elde etmiş bir adamdı ve en iyi defansın ofans olduğuna inanlardandı. Real Madrid ile başlayan İspanyol hücumcu geleneğini, İspanya'yla aldığı bu kupayla sağlamlaştırdı. O günden bu güne İspanya başarılı da olsa, başarısız da olsa atak oynamaya devam etti. Başarısız olması önemli değildi, çünkü doğrusu da buydu...


Takımın en önemli oyuncusu:
Amancio Amaro & Luis Suarez
Amancio Amaro (yanda) üstün yetenekleri ve sürati ile dikkat çeken Amancio finale kadar attığı gollerle de takımını sırtlamıştı. Luis Suarez'e de haksızlık etmek olmaz tabiî. Inter ile Avrupa'nın en büyüğü olan ve Herrera ile çalışan Luis Suarez, takımın ataklarını başlatıyor, oyunu okuyordu. Attığı paslar ve yaptığı asistlerle İspanya'nın başarısında inanılmaz bir pay sahibiydi. Amancio ve Luis Suarez bu takımın en büyük yıldızlarıydılar ve ikisini bir arada anmamız şart.






Başarılar:
  • 1 kere UEFA Avrupa Şampiyonluğu

Ayrıca bkz:
İspanya'nın Dünya Kupası'ndaki 2010 öncesi en iyi Dünya Kupası derecesi:

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder