ads slot

Latest Posts:

Kral değilse de Prens: Neymar

Bu yazı, 7 Temmuz 2013 günü Akşam Gazetesi Pazar Eki'nde yayımlanmıştır.
İki-üç senedir, büyülü bir lâf gibi, adı sürekli kulağımıza fısıldanıyor Neymar’ın. Bir Dali tablosu içinde sırıtmayacak absürtlükteki saç şekli, bir Led Zeppelin şarkısı kadar coşkulu deparları ve bir Tarkovski filminin içindeymiş gibi ağır çekimde bile attığı çalımlarıyla, gerçekten de inandırıcı bir büyücülüğü var Neymar’ın. Ama biliyorsunuz ki, herkes büyüye inanmaz ve ardında bir numara olduğunu düşünür.

Şu sıralarda Joga Bonito akımının; yani sonuç ne olursa olsun, ‘önce güzel futbol’ diyen futbolseverlerin vatanı Brezilya’da artık gelmiş geçmiş en iyi oyuncular sayılırken; Pele, Zico, Ronaldo ve Romario gibi efsanelerin yanında 21 yaşındaki Neymar’ın da ismi de anılıyor. “Ronaldo’yu geçecek bu çocuk”, “Messi’den bile iyi olacak” deniyor.

En düşük beklenti, bu genç delikanlının en azından Messi ve Ronaldo’ya yakın seviyelere çıkarak, “Hangisi daha iyi?” tartışmalarına bir üçüncü şık getirebilmesi. Pele’ye göre şu anda dahi dünyanın en iyi futbolcusu... Ama Neymar o kadar da uçmuyor, “İleride en iyi olabilirim tabii” diyor, “Ama Messi şu an herkesin üzerinde. Yanına yaklaşabilecek biri yok.”

Beklentiler bu kadar büyük olunca, ‘büyüye inanmayanlar’ üç senedir kulaklarına fısıldanan Neymar’ın potansiyelini sorguluyorlar tabii. Beş-altı ay öncesine kadar fizik yapısının benzerliğini ve “Robinho idolümdür” açıklamasının da etkisiyle “En fazla Robinho (Pele’nin veliahtları çöplüğünden bir isim) olabilir” diyenler çoğunluktaydı.


ROBINHO’YA DÖNER DİYENLER PİŞMAN
Fakat sezon başlamadan önce Barcelona, Neymar’ı Santos’tan satın aldı. Hem de tam 57 milyon Euro vererek. Daha sonraysa Neymar’ın Konfederasyon Kupası’ndaki harika performansı geldi. Genç yıldız İspanya ile oynayan finalde öyle bir futbol oynadı ki, kendisine güvenmeyen birçok kişinin pişman olduğunu varsayabiliriz.

Bu şüphelerin en büyük kaynağı Avrupa’da oynamıyor oluşuydu aslında. Yoksa, Güney Amerika’nın çeşitli turnuvalarında hep iyi performanslar gösterdi Neymar. Daha 19 yaşındayken ‘Güney Amerika’da Yılın Futbolcusu’ ödülünü kazandı. Seri çalımları, hızlı koşuları ve üstün tekniğiyle dikkat çekti. 2009 ila 2013 yılında Santos’ta oynadığı 103 maçta 54 gol kaydetti. 2010 yılından beri giydiği Brezilya A Milli Takımı formasıylaysa 39 maçta 24 golü var. 15 yaşından bu yana hep gözde…

Neymar’ın en büyük akıl hocası, kendisiyle aynı adı taşıyan babası. Küçük Neymar futbola başladığından beri Büyük Neymar’dan tavsiyeler ve talimatlar alıyor. Birçok Brezilyalı çocuk gibi, o da futbolculuk yeteneklerini sokak aralarında ve kumsallarda topla haşır neşir olarak edindi.


DAHA 14’ÜNDEYKEN REAL MADRİD İSTEDİ
Santos altyapısına girdiğindeyse yeteneklerinin görülmesi hiç de yavaş olmadı. Daha 14 yaşındayken Real Madrid sözleşme imzalaması için onu İspanya’ya davet etti. Neymar denemeleri geçmesine rağmen, uyanık davranan Santos, Neymar’ın sözleşmesini özel bir maddeden yararlanarak uzattı.

2009 yılında daha 17 yaşında olmasına rağmen Santos A Takımı ile maça çıktı. 2010 yılında Premier Lig takımları peşindeydi. West Ham 12 milyon pound ardından da Chelsea 20 milyon poundun üzerine çıktılarsa da Santos’u ikna edemediler. Neymar yaşının genç olduğunu biliyordu, gerçekleşmeyen transferine üzülmedi ve işine baktı. “Avrupa’da oynamak hayalim ama…” diyerek boynunu büküyordu mikrofonlar uzatıldığında ama ardından ekliyordu ciddiyetle; “Şu anda sadece Santos’a odaklandım.”


19’UNDA, TEKNİK DİREKTÖR YEDİ!
İki iyi sezonun ardından artan ‘dünyanın en iyisi olacak’ baskısıyla bazı problemler gün yüzüne çıktı. Brezilya televizyonları ve hakemler tarafından ‘sıkça kendini yere atmak’la itham edildi. Hocası penaltıyı başka bir oyuncuya attırmaya kalkınca, penaltıda kaleye arkasını dönerek hocasını protesto etti. Kaptan’ı eski Fenerbahçeli Edu ile kavga etti. Hakemlerle ağız dalaşına da girmeye başlamıştı. “Ne oluyor bu çocuğa?” diyordu herkes…

Teknik Direktör Dorival Junior onu kadro dışı bıraktı. Peki ya, başkan teknik direktörün ricalarını geri çevirince, kabak kimin başına patladı dersiniz? Doğru tahmin ettiniz, altın yumurtalayan tavuğu kesecek değildi koca kulüp, Dorival’la yollar ayrıldı. 19 yaşında, ilk teknik adamını yedi genç Neymar.

Neden baskı altında olduğu çabuk öğrenildi. Gayri meşru bir çocuğu olduğu ortaya çıktı. Neymar çocuğun bakımını üstlenirken, annesinin kim olduğunu da açıklamadı. “İlk başta böyle bir şey olduğunu duyduğumda ağlamıştım” diyor, “Çok korkmuştum, ama daha sonra güzel bir neşeli hal geldi. Bu benim sorumluluğum, şu an onunla ilgilenmekten çok mutluyum. 2,8 kiloluk saf bir neşe kaynağı benim için…”


TOPARLANDI VE GELİŞTİ
Yükü üstünden atan Neymar kısa sürede kendini toparladı ve 2011 sezonunda ‘Güney Amerika’da Yılın Futbolcusu seçildi. 2012’nin şubat ayında profesyonel kariyerindeki 100. golünü, daha 20 yaşındayken kaydetti.

France Football’ın haberine göre dünyanın en zengin yedinci futbolcusu. Yıllık kazancı 14 milyon Euro ila 20 milyon Euro arasında değişiyor. Şubat ayında Time’a kapak dahi oldu… Pele dahi bu şerefe erişememişti. 16 yaşından beri sponsorların ilgisi devam ediyor ve katlanarak artıyor Neymar’a.


YENİ PELELER MEZARLIĞINA MI?
Brezilya basını her ne kadar Neymar’ı ‘Yeni Pele’ olarak ilan etmiş olsa da, Neymar saha içinde coşkulu, saha dışındaysa temkinli adımlarla ilerlemeye çalışıyor. Daha önce Yeni Pele olarak lanse edilen, hatta bir dönem Türkiye 2. Ligi’nde forma giyen Adu ve Real Madrid’te oynadıktan sonra hiçbir zaman istenilen yerlere gelemeyen Robinho örnekleri gözünün önünde…

En büyük tavsiyeyi de Robinho’dan almış Barcelona’yı tercih ederken… “Sakın Real Madrid’e gitme, orası Brezilyalılara uygun bir yer değil” demiş Robinho, hatalarından bahsederken.

Şimdi Neymar’ın önünde iki yol var. Ya kendini Barcelona’nın mükemmeliyetçi sisteminin içine bırakarak, daha da büyüyecek, bencil bulunan stilini toparlayacak ve eski hatalarını tekrarlamayacak ya da takım takım gezen bir Robinho’ya dönüşecek. Son performansı ve gün geçtikçe akıllanan mental yapısına bakarsak; ilkinin olma ihtimalinin daha da yükseldiği aşikâr…

O, şu an futbolun kralı değil belki, o unvan hâlâ Messi de…
Ama Neymar şu an futbolun kralı değilse de prensi!

Doğum tarihi: 5 Şubat 1992
Ülke: Brezilya (59 milli maç, 42 gol)
Pozisyon: Sol açık, forvet arkası, ters ayaklı sağ kanat oyuncusu
Öne çıkan özellikler: Top cambazlığı, çalım, sürat, top tekniği, bitiricilik
Boy: 1.75 cm
Oynadığı takımlar: Santos (2009-13), Barcelona (2003-Günümüz)
Goller: 268 maç, 148 gol
(Güncelleme tarihi: 09 Şubat 2015)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder