ads slot

Latest Posts:

Direkten direğe uçan Romen: Dumitru Stingaciu

Kocaelispor'da efsane oldu Dumtru Stingaciu
Bir dönem -ki çocukluğuma denk geliyor- çok revaçtaydı; boyu biraz uzun olan, mahalle maçlarında "Stingaçuuuu" diyerek plonjona kalkışırdı. Kumluk alan bulduğum ve vücut olarak maalesef açlıkla savaşan bir Somalili'den biraz hallice olduğum zamanlarda, bunu ben de sık sık yaptım...

Stingaciu, Steaua Bükreş ile Şampiyonlar Kulüpler Kupası'nı alan takımın (1986) kadrosunda yer alıyordu. Tabii o zamanlar yedekti. Duckadam gibi epik bir kalecinin ardında beklemekten başka şansı yoktu. Zaten Steaua kupayı alırken, Duckadam da Barcelona karşısında coşuyordu. Penaltılara kalan maçta her topu çıkarmıştı. Stingaciu'nun böyle bir dönemde çok forma bulamaması makul yani. 88-89 sezonunda kırmızı-maviler, Lung'u transfer edince, FC Olt'a kiralandı kiralanmasına ama bir sezon sonra döndü ve 90'dan sonra 95'e kadar takımın as kalecisi oldu. Bu dönem içinde adı hem Fenerbahçe'yle hem de Galatasaray'la anılmıştı.


BEŞİKTAŞ OLMADI
Ve tarih 1995'i gösterdiğinde yolu Vanspor'a düştü. Vanspor'da tek sezon oynadı Romen dev. Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu, Vanspor'un ise küme düştüğü (Ali Sami Alkış nazar değdirmişti takıma resmen - "Vanspor Gerçeği", "Doğu Şahlanıyor" diye yazılar yazardı) 95-96 sezonunda dikkat çekti . Özellikle bir Trabzonspor maçı oynadı ki, Trabzonsporlular Fenerbahçe kadar Stingaciu'ya da ah eder o maçlar için. Sezon sonunda Beşiktaş'la görüşmesine, hatta sağlık kontrolünde poz vermesine rağmen ertesi sezon Kocaelispor'un yolunu tuttu Stingaciu. "Rasim Kara beni oyaladı, Kocaelispor'un teklifi cazipti" dedi Romen kaleci. Beşiktaş kalesineyse Mrmic gelmişti.



KOCAELİ'DE BIRAKTI
Direkten direğe uçtuğu sezonlarda Kocaelispor da gayet iyi bir takım kurmuştu. Moshoeu, Faruk Yiğit, kaptan Osman ve daha niceleri vardı Körfez'de. 1997'de Türkiye Kupası'nı dahi almışlardı. Dört büyüklerin belâlısıydılar. O zamanlar bugünkünden çok daha zor görürdük bir Anadolu takımın kupa almasını. Stelea ve Prunea gibi o da Romen Milli Takımı'ndaydı. 1998 Dünya Kupası'ndayer alan takımın üç kalecisi de Türkiye'ye konuk olmuştu. (Prunea bir sezon sonra Erzurumspor'a gelmişti, Stelea Samsunspor'daydı)

Boy 1,94'tü, kilosu o zamanlar 90... Direlkten direğe uçuyor Stingaciu, havadan yerden dinlemiyor, önüne geleni çıkarıyor. Ülkemize uğrayan Romen kaleciler arasından en iyisiydi kesinlikle. O boy posla o kadar atik olmak zordur. "Panter" kaleci tanımlamasını tam da hak eden bir stili vardı. Stingaciu işte böyle bir adamdı. 95 ile 2001 arası iz bıraktı ligimizde ve özellikle de Kocaelispor'lu taraftarların aklında. Dört büyüklerin eksiksiz hepsiyle adı anılmıştı. Özellikle Hagi'li dönemlerde Galatasaray ile ama olmadı. Futbol kariyerini Kocaelispor'da tamamladı Dev Romen.

Dur Kiel kızma, siz kardeşsiniz!!!
Bir dönem Kuban Krasnodar'da yardımcı antrenörlük yaptı. Şimdiyse Spartak Moskova'da aynı görevde bulunuyor. Ve son olarak, Clint Eastwood filmlerinin unutulmaz "asabi" yardımcı oyuncularından Richard Kiel'e ne kadar da benziyor değil mi?

Not: İsmi aslında Dumitriu Stângaciu diye yazılıyor ama o a'nın üzerindeki şapka sesi İ'ye çeviriyor ve alfabemizde öyle bir harf olmadığı için yazarken 'i'ye çeviriliyor. Stingaciu diye yazıp Stingaçyu diye okuyoruz yani...
Doğum tarihi: 9 Ağustos 1964
Ülke: Romanya (5 milli maç)
Posizyon: Kaleci
Öne çıkan yanlar: Çeviklik, heybet, hava toplarına hakimiyet
Boy: 1.90 cm
Oynadığı takımlar: Braşov (82-84), Steaua Bükreş (84-88), Olt (88-89)
Steaua Bükreş (89-95), Vanspor (95-96), Kocaelispor (96-2001)
Romanya Milli Takımı (1992-98)
Maç sayısı: 329 maç
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder