ads slot

Latest Posts:

Tek bir Maçla Değişen Kader! Vurun Bonetti'ye!

Peter Bonetti, Batı Almanya maçında kaleye giren topu izlerken
Peter Bonetti belki de Chelsea'nin gelmiş geçmiş en iyi kalecisi tarih sayfalarına baktığımızda. Tam 15 sene kulübe hizmet verdikten sonra Amerika'nın yolunu tutmuş, fakat bir sezonun ardından tekrar Chelsea'ye dönüp üç sezon daha takımın kalesini korumuş bir isim. Bu adam öyle yetenekli bir kaleciymiş ki, "Kedi" lâkabıyla anılırmış.

Ama bir de hikâyenin diğer tarafı var tabi. İngiltere milli takımının 1970 Dünya Kupası kadrosunda yer alıyor Bonetti. Takımın ikinci kalecisi durumunda. Çünkü önünde İngiliz futbolunun efsane kalecisi Gordon Banks var. Çeyrek final karşılaşmasına kadar her şey yoluna gidiyor ve Gordon Banks kalesini korumaya devam ediyor. Fakat Batı Almanya ile oynanacak maçtan önce ani bir rahatsızlık geçiren Gordon Banks, maça çıkamaz hâle geliyor. Maç sabahı gıda zehirlenmesi ve buna bağlı olarak bağırsak enfeksiyonuna yakalanıyor. Mide bulantısı, istifra ve ishâl derken, maça Bonetti çıkıyor. İngiltere'nin 66'da Dünya Kupası oynayan takımının yedek kalecisi ne de olsa. Bunun yanında iyi bir kaleci de. İngiltere 2-0 öne geçtiğinde her şey güllük gülistanlık ama daha sonra olan oluyor ve Batı Almanya; Beckenbauer, Seeler ve Müller ile durumu 3-2'ye getirip maçı alıyor! Üç golde de gerçekten hatası olan Bonetti ise kara listeye alınıyor. Yediği iki golde, altı pas üzerindeki topları toplamaya çalışmıyor ve bence defanstan daha fazla hatalı durumda. İlk golde ise topu koltuk altından kaçırıyordu.

Ertesi sezon (1970-71) Chelsea ile Kupa Galipleri Kupası'na uzanıyor Bonetti ama yaranamıyor artık. Herkesin aklında Dünya Kupası var. Egolu bir millet olan İngilizler, Gordon Banks oynasa turu geçeceklerine emin. Günah keçisi ise biraz  haklı olarak Bonetti oluyor. Kalecilik nankör meslek. O günden sonra milli formayı bir daha giyemiyor Bonetti ve şöyle diyor:

"Beni herkes o hatalarla hatırlayacak bunu biliyorum. Golleri yediğimde hemen Sör Alf Ramsey'nin yanına gittim ve özür diledim. Kulağıma eğildi ve - evlat endişe etme, herkes kötü goller yer. Sadece bunun geri kalan kariyerini mahvetmesine izin verme - dedi. Sonraki sezon birkaç korkutucu an yaşadım. Chelsea taraftarları hep destek oldular ama deplasmanlarda sorun yaşadım. Ülkenize Dünya Kupası'nı kaybettirdiğinizi işitmek zor."

Chelsea, İngiltere milli takımı ve Manchester City'de görev alsa da, büyük bir iş yapamıyordu Bonetti ve buralarda ancak çalıştırıcı olarak bulunuyordu. Umudu kesti ve İskoçya'ya taşındı. Bonetti futbolu bırakınca, İskoçya'da ne mi yaptı? Bir postacı oldu! Futbol taraftarı bazen bu kadar da kinci olabilir. Tek bir maç yüzünden Bonetti bir daha milli olamadı, ülkesine kupayı kaybettiren "aptal" olarak anıldı ve futbolu bıraktıktan sonra bile teknik adamlık kariyerinde ilerleyememesine neden oldu. Sadece tek bir maç...
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder