ads slot

Latest Posts:

1940'lı Yılların Altın 11'i

Felix Loustau (Arjantin)
Geçtiğimiz aylarda 1930'lı yılların en iyi 11'ini düzenlemiştik. Otuzlu yıllar Avusturya'nın Wunderteam'ine, İtalya'nın iki Dünya Kupası şampiyonluğuna sahne olmuştu. 40'lı yıllara geldiğimizde ise savaşın gölgesini hissediyoruz üstümüzde. 1939 yılında başlayıp 1945 yılında sonra eren II. Dünya Savaşı neticesinde birçok ülkede futbol askıya alınmıştır. 38 ile 50 arasında Dünya Kupası dahi oynanmış. Futbolun Güney Amerika'ya kaydığı yıllar. Avrupa'da ise İspanya, İngiltere ve İtalya önde. Almanlar genelde savaşa gitmişler. Takımı yine dönemin yaygın dizilişi 2-3-2-3'e göre kurağız.

Kaleci: Ignacio Eizaguirre / İspanya: 16 yaşındayken Real Sociedad'ta parlayıp Valencia'ya geçtiğinde kulübün sembol isimlerinden biri olacağını bilmeyen 21 yaşında bir gençti ve yıllardan 1941'di. Maç sayısının azlığından İspanya milli takımında sadece 18 kez forma giyebildi. 1950 Dünya Kupası'nda yarı final oynayan İspanya'nın kalesini koruyordu. 41-50 yılları arasında Valencia ile 219 maça çıktı ve üç şampiyonluk kaznadı. Sonra yuvası Real Sociedad'a döndü. 1960'a kadar aktif futbol oynadı.
-------------------------------------------------------------------------
Sol bek: Erik Nilsson / İsveç: 57 kere milli olan İsveçli futbolcu 1938-52 yılları arasında milli takımın değişmez defans adamıydı. İsveç liginde beş şampiyonluk elde etmişti.1938'de Dünya Kupası'nda dördüncü olan İsveç milli takımında forma giymişti ama asıl başarısı 1948'deki Olimpiyat Şampiyonluğu'ydu. 1950'de İsveç bu sefer Dünya Kupası üçüncüsü oldu. Yine kadronun değişilmeziydi. 40'lı yıllarda Milan'dan gelen bir teklifi ise reddetmişti. 1952'de ise Olimpiyat bronz madalyasına uzandı. Son iki başarıları 50'lere sarkıyor ama kalitesini göstermesi açısından yazılmalıydı.

Sağ bek: Mario Rigamonti / İtalya: Mario Rigamonti Superga ile sarsılmadan önce büyük Torino'nun defansının bel kemiğiydi. Kaya lakaplı oyuncu takımı için de önemli bir figürdü. Bugün Brescia doğumlu olduğu için Brescia futbol kulübü stadına adını vermiştir bu adamın. İnatçı oyunu ve sertliğiyle bugünkü İtalyan defansı anlayışının ilk temsilcilerinden ve örnek alınan isimlerinden.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sağ haf: Schubert Gambetta / Uruguay:  Gambetta 41-52 arasında Uruguay milli takımının devamlı oyuncusuydu. 1950 yılında Dünya Kupası'nın kazanılmasında anahtar rol oynamıştı. Hızlı stili ve birden fırlamalarıyla meşhurdu. Kulüp kariyerinde de oldukça başarılıydı. 7'si 1940-50 arasında olmak üzere toplam 10 kez şampiyonluk yaşamıştı kariyerinde.

Merkez Haf: Obdulio Valera / Uruguay: Uruguaylılar ona "Kara Şef" diyorlardı. Uruguay milli takımının kaptanı 45 kez mili takım forması giymiş, Penarol'ün de efsane oyuncularından birisi olmuştu. 1950 yılında da Dünya Kupası'nın kazanan Uruguay'ın defanstaki önemli ismiydi. Yeri geldiğinde merkez haf da oynarmış...

Sol Haf: Billy Wright / İngiltere: İngilizlerin 40'lı yıllardaki önemli oyuncularından biri olan Billy Wright tüm kariyerini o zamanların iyi takımı Wolverhampton'da geçirmişti. 1946 yılında İngiltere milli takımında forma giymeye başladığında en iyi dönemini yaşıyordu ve 22 yaşındaydı. Sonraki dört sene en iyi performansını gösterdiyse de, 1959'a kadar üst düzey futbol oynadı ve milli takım kaptanlığını yaptı. 100 milli maç barajını açan ilk oyuncu oldu. Sağlam duruşuna rağmen hiç oyun dışı kalmamıştı ve iyi bir yöneticiydi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saç İç: Enzo Loik / İtalya: Fil lâkaplı Enzo Loik de Büyük Torino'nun oyuncularından birisi. Sağlam duruşu ve oyun görüşüyle beraber takımın yaratıcılığında büyük katkısı olan bir isim. Superga'da kaybettiklerimizden birisi. Tekniği ve oyun görüşünün yanı sıra attığı gollerle de birçok kişiye göre bir efsane.

Sol İç: Valentino Mazzola / İtalya: Hiç unutmam, babama Sandro Mazzola nasıl futbolcu diye sormuştum. "Fena değil, ama süper değil" demişti; "asıl iyi olanı babasıymış!" Valentino Mazzola, Inter'le tüm kupaları kaldıran Sandro Mazzola'nın babası. Loik ile beraber takımın başarısının mimarı. Torino yıllarında belki de ofansif orta saha pozisyonunu en iyi tanımlayan adamlardan biriydi. Komple oyuncu denilen isimlerden birisiymiş Mazzola. Müthiş paslar ve şutlar, buna karşın dinamik koşular...

Sağ Açık: Stanley Matthews / İngiltere: Çok sevdiğim Gianfranco Zola şöyle demişti: "Bana hafta'da 20 pounda oynadığını söylemişti! Bugün olsa ona İngiltere Merkez Bankası'nı feda ederim!" Evet, Matthews hızlı çalımları, sürati ve kısa boyuyla bir sağ açığın olması gereken her özelliğine sahipti. Hatta o yıllarda sağ açığın protatipi olmuştu. 50 yaşında futbolu bıraktı! Ama en iyi yılları savaşa kurban giden 40'lı yıllardı. Stoke City ile çok iyi performans göstermiş, milli takımla maçlara çıkmıştı. 1945'te 30 yaşındaydı. 35 yaşında 1950 yılındayken Blackpool'da top koşturuyordu ve hala iyiydi. 1961'de Stoke'a döndüğünde 46 yaşındaydı. 1965'te futbolu bıraktı ama 40'lar zirvesiydi.

Sol Açık: Felix Loustau / Arjantin: Felix Loustau, "Makine" lâlaplı River Plate'in en önemli yıldızlarından birisiydi. Sol açıkta seri çalımları ve hızlı hareketleriyle takımın başarısında pay sahibiydi. 40'lı yıllarda üç şampiyonluk elde etmişti River ile. 50'li yıllarda beş tane daha elde etti. 1945, 46, 47 yıllarında Kupa Amerika'yı kazanan Arjantin'in değişmez sol açığıydı.

Forvet: Telmo Zarra / İspanya: Basklı forvet altı kez İspanya Gol Krallığı'na ulaşmıştı. Athletic Bilbao ile ligin tozunu atıyordu. 1942'de şampiyonluk yaşadı. Kazandığı beş İspanya Kupası'nın üçü 40'lı yıllardaydı. 253 golle bugün dahi İspanya futbol tarihinin en çok gol atan oyuncusu. İspanya milli formasıyla 20 maçta 20 golü var. Franco dönemi olmasa belki daha çok performans verebilirdi. 1950'de Dünya Kupası'nda yarı final oynayan takımın forvetiydi.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Altın Yedek: Angel Labruna / Arjantin: Makine'nin diğer oyuncularından birisi olan Labruna, Arjantin futbol tarihinin gelmiş geçmiş en çok gol atan oyuncusu. Sol iç ve forvet olarak oynayan oyuncu ilk 11'imizde sert yeteneklere çarptığı için altın yedek olabildi. 293 gol az buz değil gerçi... Arjantin milli takımında 37 maçta 17 golü var...

Üşenmedik, Araştırdık: Zizinho (Brezilya), Severino Varela (Uruguay), Juan Marvezzi (Arjantin), Attilio Gracia (Uruguay), Adolfo Pedernera (Arjantin), Ademir (Brezilya), Pirillo (Brezilya), Jose Manuel Moreno (Arjantin), Edmundo Suarez (İspanya), Karl-Heinz Metzner (Almanya), Roque Maspoli (Uruguay), Theodor Reimann (Slovakya, Çekoslovakya), Tom Finney (İngiltere), Alfred Bickel (İsviçre), Horacio Casarín (Meksika), Valerio Bacigalupo (İtalya), Torsten Linberg (İsveç), Norival (Brezilya.)
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder