ads slot

Latest Posts:

Kayıp Kulüpler #3 / 1.FC Lokomotive Leipzig

Lokomotive Leipzig, serimizdeki ikinci Doğu Alman kökenli takım. Şu an takım beşinci lig ayarındaki Doğu Bölge Ligi'nde oynuyor. 1896 gibi eski bir kuruluş yılına sahip oysa ki. VFB Leipzig adıyla kurulmuşlar. Savaş öncesinin Birleşik Almanya'sında dört şampiyonluk elde etmiş (1903, 1904, 1906, 1913) takım. 1937 yılında ise Schalke'yi yenip Almanya Kupası'nı almışlar. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından isimleri değişmiş ve SC Probstheida olmuşlar. Daha sonra ise SC Rotation Leipzig'e katılmışlar. SC Rotation Leipzig adı 1963-64 sezonunda SC Leipzig'e çevirilmiş. Bu arada ezeli rakibi de Lokomotive Leipzig adındaki takım. O da aynı sezon adını BSG Chemie Leipzig olarak adını değiştiriyor, hatta şampiyon oluyor. Bunca yaşanan değişiklikler, birleşmeler ve ayrılmalar sonucu federasyon nihai olacak bir yapılanmaya gidiyor, bölgeye göre takımları sınıflandırıyor ve birleştiriyor. Bunun sonucunda kökleri VFB Leipzig'e dayanan takım 1965-66 sezonuna iki sezon önce ezeli rakipleri olan Lokomotive Leipzig'in isminden aşırarak, bugünkü ismi 1.FC Lokomotive Leipzig'i kuruyorlar. Chemie Leipzig aynı isimle devam ediyor.

Lokomotive Leipzig yeni yapılanmayla beraber başarılı bir tablo çizmeye başlıyor. İlk sezonunda üçüncü oluyor. Bir ertesi sezon ise ikinci. 1968-69 sezonunda ise küme düşüyor ama hemen tekrar çıkıyor, bir sezon bekledikten sonra. 70'li yıllarda orta sıra takımı olarak görüntüsüne devam ediyorlar ama 1973-74 sezonunda başarılı bir UEFA macerası yaşıyorlar. Torino, Wolverhampton, Fortuna Düsseldorf ve Ipswich Town'ı yenerek yarı finalde Tottenham ile oynuyorlar. 2-1 ve 2-0'lık mağlubiyetlerle eleniyorlar.

1976-77 sezonunda Doğu Alman Kupası'na uzanıyorlar ve Kupa Galipleri Kupası'nda ikinci tura çıkıyorlar. 70'leri çok vasat bir lig performansı fakat bir UEFA yarı finali ile kapayan takım 1980-81 sezonunda yine Doğu Alman Kupası'nı alarak iyi giriyor bu on yıla. Ertesi sezon Kupa Galipleri'nde Timaşora, Swansea ve Velez Mostar'ı geçerek çeyrek finale kadar geliyor. Fakat çeyrek finalde Barcelona'ya eleniyorlar.

1985'e kadar ilk dörtte yer almayı başarıyorlar. 1983-84 sezonuda UEFA çeyrek finali oynayıp Sturm Graz'a eleniyorlar. 1985-86 sezonunda ise ikinci olarak 2 puanla şampiyonluğu kaçırıyorlar ama kupayı alıyorlar. Avrupa'daki en iyi performanslarını da bu arada gösteriyorlar. Kupa Galipleri Kupası'nda Glentoran, Rapid Viyana, Sion ve Bordeaux'yu yenerek finale kadar çıkıyorlar. Finalde ise rakipleri Ajax oluyor. Rijkaard, Mühren, Winter ve Rob Witschge'li Ajax Van Basten'in golüyle Leipzig'i yeniyor ve kupanın sahibi oluyor. Lokomotive Liepzig'in o günkü ilk 11'inde ilginçtir ki, Doğu Alman milli olmayan tek bir oyuncu bile yoktu. Olaf Marschall, Heiko Scholz, Frank Edmond ve kaleci Rene Müller gibi isimler öne çıkanlardandı. Özellikle Olaf Marschall, Kaiserslautern forması ile Bundesliga'nın 90'lı yıllardaki önemli golcülerinden biri olarak bilinir.

Takım 86-87'de üçüncü olduktan sonra, 87-88'de şampiyonluğu bu sefer averajla kaçırıyor ve yine teselli olarak kupayı alıyor. UEFA Kupası'nda da oynamaya devam ediyorlar ama ikinci turu geçemiyorlar. 80'li yılların ikinci yarısı oldukça iyi geçiyor genelde. 1989-90 sezonu Doğu Alman ligi'nin son sezonu oluyor ve Leipzig ligi sekizinci olarak bitiyor ve birleşmeden sonra bölgesel lige düşmesi beklenirken, play-off'ta harikalar yaratıp, 2. Bundesliga'da mücadele etmeye hak kazanıyor. Takım 1993 yılında kuruluş ismi olan VFB Leipzig ismini alıp şampiyonluk hakkını idda ediyor ve üç şampiyonluk takımın üstüne tescilleniyor. Buna karşın 1992-93 son kez Bundesliga'ya çıkıyorlar ve çıktıkları gibi sonuncu olarak küme düşüyorlar ve daha sonra birer birer kümeleri inip, mahalle takımı görünümüne bürünüyorlar.

2003-2004 sezonunun sonunda takım iflas edip kapanıyor ama taraftar, takımın 70 ve 80'li yıllardaki başarılarına olan özlemden dolayı 1. FC Lokomotive Leipzig ismini sahiplenip, en alt kümeden başlayan takımı tekrar kuruyorlar ve Alman Futbol Federasyonu yeni 1. FC Lokomotive Leipzig takımını kökleri VFB Leipzig'e dayanan tarihi takım olarak tekrar tescilliyor.

İşin özeti; savaş öncesi dönemde 3 Almanya şampiyonluğu bulunan, Doğu Alman Ligi'nde 3 kez ikinci olan, 1 kez şampiyonluğu averajla kaçıran, 5 kere Doğu Alman Kupası'nı alan ve daha önemlisi Avrupa'da; Kupa Galipleri Kupası'nda 1 kez final, 1 kez yarı final, 1 kez de çeyrek final oynayan, UEFA'da 1 kez yarı final, 1 kez de çeyrek final gören bu takım, şu an bölgesel ligde yer alıyor ve tam anlamıyla kayıp... 70'li ve 80'li yılların göz önünde olan kulüplerinden biriydiler...
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder